Ce înseamnă ocluzia echilibrată?

 

Ocluzia dentară reprezintă modalitatea în care dinții sunt poziționați atunci când este realizată mușcătura. Toți dinții ar trebui să fie într-un contact echilibrat și simultan, folosindu-se o forță minimă. Atunci când acest lucru nu se realizează, ocluzia este dezechilibrată, cauzând astfel diverse probleme.

Efectele ocluziei dezechilibrate sunt următoarele:

- deteriorarea restaurărilor (a coroanelor sau a punților protetice);
- forțarea excesivă asupra implanturilor dentare, care poate duce la pierderea acestora;
- sensibilitatea dinților în raport cu stabilitatea acestora și retragerea gingiilor;
- sindromul ATM (cracmente, dureri ale articulațiilor maxilarului, dificultăți în deschiderea gurii, toate acestea din cauza alinierii incorecte a dinților superiori asupra celor inferiori în timpul mușcăturii);
- aplatizarea și tocirea danturii;
- fracturarea dinților;
- sensibilitate crescută a dinților, mai ales atunci când există diferențe de temperatură a alimentelor ingerate;

Cum se realizează echilibrarea mușcăturii?

Examenul ocluzal se realizează foarte ușor. Pacientul trebuie doar să muște o peliculă subțire, cu forma anatomică a gurii, de unică folosință, conectată prin senzori la aparatul T-Scan. Imediat sunt afișate imagini care conțin date exacte ale punctelor de contact, imagini ale fiecărui dinte în raport cu forțele exercitate în timpul mușcăturii. Acest lucru permite atât pacientului, cât și medicului dentist să vizualizeze simultan zonele cu probleme, într-o singură ședință la cabinetul stomatologic.

Consultația ocluzala cu ajutorul T-Scan este o procedură simplă și plăcută pentru pacient. O singură consultație reprezintă un pas important pentru eliminarea riscurilor produse de ocluzia incorectă!

Pentru orice detalii cu privire la această modalitate de control, nu ezitați să ne întrebați!
Click aici pentru brosura