Inhalosedare:

 

Inhalosedarea reprezintă o alternativă pentru anestezie folosită în cadrul intervențiilor chirurgicale. Frica de medicul stomatolog este des întâlnită și se manifestă prin emotivitate, stare de panică sau chiar senzație de leșin, atunci când un pacient ajunge cu probleme dentare avansate în cabinetul de medicină dentară. Dacă vă regăsiți în una dintre aceste situații, puteți opta pentru anestezia prin inhalosedare, un serviciu inovativ și sigur, oferit de către specialiștii în medicină dentară din cadrul DentalAlex. Tehnica de anestezie prin inhalosedare este o metodă folosită pe scară largă în SUA și Europa (peste 90% din cazurile de pedodonție și peste 50% din cazurile de medicină dentară generală folosesc anestezia prin inhalosedare). Poate fi aplicată aproape tuturor pacienților, atât adulților cât și copiilor. Scopul acestei tehnici de anestezie este de a oferi relaxare, confort și o experiență plăcută pacientului pe întreaga durată a intervenției chirurgicale.


Ce presupune tehnica de inhalosedare?


Inhalosedarea reprezintă o formă de anestezie cu ajutorul protoxidului de azot, un gaz incolor, ușor, folosit în timpul intervențiilor stomatologice pentru relaxarea și eliminarea anxietății. Odată cu inhalarea protoxidului de azot, pacientul este indus într-o stare de relaxare, euforică, uneori cu senzații de somnolență. În cabinetul stomatologic nu inducem starea de inconștiență, veți putea vorbi, inghiți sau tuși la fel ca și în mod normal. Protoxidul de azot este administrat printr-o mască nazală, în doze corespunzătoare fiecărui pacient în parte, în funcție de necesitățile sale.


Este sigură inhalosedarea cu ajutorul protoxidului de azot?


Protoxidul de azot este cea mai sigură metodă de sedare folosită în cadrul tratamentelor stomatologice. Este un gaz blând, ușor dulce, ne-toxic, care se elimină singur din organism după administrare. Spre deosebire de anestezia generală, pacienții care sunt inhalosedați pot coopera cu medicul specialist în timpul intervenției și sunt conștienți. Atât pentru adulți cât și pentru copii, protoxidul de azot este sigur și nu crează efecte negative. Mai ales în cadrul tratamentelor stomatologice pentru copii, inhalosedarea reprezintă tehnica prin care sunt eliminate temerile micuților și oferă o rată de succes mai mare decât în cadrul tratamentelor cu anestezie locală. Protoxidul de azot este cea mai sigură și eficientă metodă de sedare, oferind copilului dumneavoastră o experiență fără durere, pozitivă și plăcută în timpul tratamentelor dentare.


Care sunt avantajele inhalosedării?


- inhalosedarea acționează rapid, in doar câteva minute de la administrare stresul pacientului se transformă într-o stare de relaxare și confort;

- nivelul sedării poate fi controlat și se administrează în dozele potrivite fiecărui pacient și în funcție de nivelul optim al relaxării;

- timpul de recuperare este foarte scurt. După 3-5 minute în urma întreruperii administrării (100% O2 flush), efectele dispar total din organism. Inhalosedarea cu protoxidul de azot este singura modalitate de sedare care nu are efecte pe termen lung sau care să afecteze capacitatea de a conduce. Pacientul va avea o senzație plăcută de odihnă și va putea să reia activitățile zilnice obișnuite.


Care sunt contraindicațiile pentru inhalosedare?


Fiecare pacient primește un formular înainte de intervenția la care urmează să fie anesteziat prin inhalosedare. Trebuie să completeze acel formular cu seriozitate și să comunice medicului afecțiunile de care suferă. Inhalosedarea poate fi contraindicată în următoarele cazuri:

- boli pulmonare cronice obstructive (BPOC);

- bronșită cronică;

- emfizem;

- anemie megaloblastică;

- cord pulmonar;

- astm cronic;

- sarcină;

- hepatită B sau C;

- tuberculoză;

- boli autoimune;

- boli respiratorii;

- infecții ale urechii medii;

- în cazul în care există un istoric al pacientului privind abuzul de substanțe.


Ce trebuie să fac înainte de intervenția cu anestezie prin inhalosedare?


Protoxidul de azot este administrat printr-o mască nazală. Trebuie să puteți să respirați pe nas (nasul înfundat, răceli, alergii, etc. sunt incompatibile cu folosirea inhalosedării). Evitați alimentele solide cu 4 ore înainte de programarea pentru intervenția chirurgicală, și cele lichide cu 2 ore înainte. Evitați produsele care conțin cofeină. Protoxidul de azot poate provoca senzația de greață, inducând starea de vomă. Din acest motiv trebuie evitată alimentația preoperator. În ziua programării trrebuie să nu luați antidepresive (decât dacă medicul dentist cunoaște acest lucru și nu vi-l contraindică) sau alte sedative neprescrise de către medicul dentist.


Ce trebuie să fac în timpul intervenției cu anestezie prin inhalosedare?


În timpul intervenției sub anestezie prin inhalosedare, masca nazală trebuie să rămână fixată ferm pe toată perioada inhalosedării. Nu trebuie să respirați pe gură, ci doar pe nas. Dacă simțiți disconfort sau dificultăți în a respira pe nas, trebuie să comunicați de îndată cadrului medical.


Sfaturi postoperatorii:

Recuperarea după inhalosedarea cu protoxid de azot este rapidă. Gazul este îndepărtat din organism cu ajutorul oxigenului. Pot apărea stări de amețeală imediat după sedare. În cadrul Centrului de Medicină Dentară DentalAlex blocul operator dispune de un salon postoperator, în care fiecare pacient se poate relaxa până în momentul în care își revine complet și poate merge fără dificultate. La fel ca și în urma oricărei intervenții chirurgicale, pacientul trebuie să respecte indicațiile medicului și să urmeze întocmai tratamentul prescris.