TERAPIE COPII

 

În cadrul clinicii de medicină dentară DentalAlex copilul dumneavoastră beneficiază de cel mai bun tratament stomatologic din partea specialiștilor în pedodonție. Tocmai pentru că adesea copiii ajung la medicul pedodont cauzând dureri și având senzația de frică față de tratamentele stomatologice, părinții trebuie să cunoască faptul că în cadrul clinicii noastre, micuții vor fi întâmpinați într-o atmosferă plăcută, creată de personalul nostru. Prima vizită la stomatolog va reprezenta o lecție importantă pentru părinți și o lecție plăcută și educativă pentru copii.


Încă dinaintea nașterii se formează viitorea dentiție a fiecărui nou-născut, iar dinții de lapte, erup propriu-zis după primele 4 luni de viată, pană la vârsta de 3 ani. În dependență de genele moștenite de la părinți, există copii ai căror dinți erup încă de la 4 luni, dar și copii ai căror dinți erup și după 12 luni de viață. Copiii incep să piardă dinţii lor de lapte când aceștia au vârsta de 6-7 ani, moment în care încep să erupă dinții permanenți. Acest proces este complet odată cu pierderea molarilor, atunci când copilul este de aproximativ 11-13 ani. Deși dinții de lapte sunt temporari, aceștia sunt foarte importanți pentru creșterea corectă a dinților permanenți, astfel că vizitele micuților la medicul stomatolog sunt necesare, nu doar pentru prezent, ci și pentu viitorul copilului dumneavoastră. Este important să menținem sănătatea dinților de lapte, deoarece cariile neglijate pot duce la probleme ce afectează permanent dezvoltarea normală a dinților.


Dinții de lapte sunt importanți pentru hrănirea copilului dumneavoastră, pentru dezvoltarea vorbirii, a mușchilor și a oaselor maxilarului, dar și pentru creșterea dinților permanenți, oferând spațiul necesar pentru poziționarea corectă a acestora.


Periajul dinților copilului se poate începe încă de la momentul erupției primului dinte, efectuându-se cu mare atenție și acuratețe de către un adult, iar folosirea pastei de dinți cu fluor va fi doar după ce copilul este suficient de mare cât sa nu o înghită. De asemenea, după fiecare masă se pot curăța gingiile și dințișorii micuțului prin tamponare cu o compresă sterilă. Odată cu creșterea copilului, aproximativ de la 4-5 ani, trebuie să învețe să se spele singur pe dinți, fiind supravegheat, până la vârsta de 7 ani. Periajul corect al dinților copilului dumneavoastră va fi explicat într-un mod cât mai plăcut micuțului, de către specialistul pedodont, astfel încât acest lucru să fie realizat corect de către copil, cu drag, în fiecare zi.


Prima vizită la stomatolog a copilului trebuie să fie încă de la eruperea primilor dinți, astfel încât să vă asigurați că micuțul dumneavoastră nu va întâmpina dureri neplăcute sau chiar sindromul cariei de biberon (acest sindrom poate să apară după vârsta de 12 luni și se manifestă prin distrucții masive ale structurilor dinților). Pentru a evita acest sindrom, copiii mai mari de 12 luni trebuie obișnuiți să renunțe la alimentația cu lichide îndulcite cu biberonul, mai ales pe timpul nopții.


Radiografiile dentare la copii reprezintă o modalitate necesară diagnosticării corecte și pot fi folosite pentru supravegherea erupției dinților, astfel încât medicul specialist pedodont să întocmească un plan de tratament eficient corectării eventualelor probleme dentare. Deoarece sănătatea pacienților noștri este prioritară, în cadrul clinicii de medicină dentară DentalAlex, există aparatură de imagistică dentară de ultimă generație, cu nivel minim de radiații, astfel încât copilul dumneavoastră va avea parte de cel mai bun tratament, beneficiind de o radiografie digitală și/sau de o tomografie 3D. Medicii specialiști recomandă, în funcție de riscul de formare al cariilor fiecărui copil, efectuarea unei radiografii o dată la 6 luni, cel mult o data la 1 an, deoarece expunerea la Raze X, folosindu-se tehnologia actuală, este o metodă fără riscuri, prin care se poate preveni o eventuală problemă mult mai gravă.


Prevenirea cariilor la copii se poate realiza în cadrul Clinicii de Medicină Dentară DentalAlex și prin sigilarea dentară. Această metodă se efectuează prin acoperirea zonelor predispuse cariilor (șanțuri și fosete adânci ale molarilor, unde se pot acumula resturi alimentare, în ciuda igienei convenționale - periajul dinților) cu un material protector - sigilant. Sigilarea dentară este lipsită complet de durere și nu provoacă neplăceri micuților, având beneficii pentru reducerea apariției riscului de carie dentară la copii cu până la 80%. Pentru realizarea corectă a sigilării dentare și pentru eficientizarea acestei metode, copilul dumneavoastră trebuie să vină la un control periodic, ideal la fiecare jumătate de an.

De asemenea, o altă cauză a afectării smalțului dinților copilului dumneavoastră poate fi și scrâșnitul dinților în timpul somnului, denumit bruxism la copii. Aproximativ 30% dintre copiii care nu au împlinit 5 ani suferă de buxism. Acesta se datorează unei alinieri incorecte a dinților sau a unei dureri cauzate de erupția dinților, dar și unei stări de nervozitate. Printre efectele bruxismului, se numără și creșterea temperaturii, mușcarea obrajilor, dar și afectarea smalțului dinților și evident, zgomotul neplăcut. Corectarea bruxismului se realizează printr-o metodă ușoară și anume, prin purtarea unor gutiere special create pentru copilul dumneavoastră.


Pentru ca fiecare copil să aibă o dentiție sănătoasă și frumoasă, Centrul de Medicină Dentară DentalAlex recomandă părinților următoarele lucruri:

- obișnuiti-vă copilul să nu fie hrănit adesea cu alimente ce conțin zaharuri, mai ales înainte de somn, deoarece alimentele dulci sunt considerate a fi cauza principală a apariției structurilor carioase;

- ajutați copilul dumneavoastră să fie apropiat de medicul stomatolog și să nu aibă sentimentul de teamă, adesea corelat cu vizita la medic, prin explicarea faptului că tot ceea ce va face medicul va fi să îl ajute. Obișnuiți-vă copilul să meargă la medic încă de când este micuț, astfel încât să nu ajungă la dureri neplăcute și să fiți nevoiți să îl obligați să intre în cabinetul specialistului pedodont. Dacă vizitele la medic vor fi realizate periodic, aproximativ o dată la 6 luni, vor fi evitate riscurile apariției durerii și copilul va avea o obișnuință plăcută de a veni la control.

Vreau să îmi programez copilul la medicul pedodont!